Ұзақ жылдар бойы айран және басқа да ашытылған сүт өнімдерін жатар алдында ішуге арналған тағамдар қатарына қосылып келді. Бірақ шын мәнінде оларды үнемі тұтыну зиянды болуы мүмкін. Эндокринолог Зухра Павлова Sputnik радиосына берген сұхбатында түнде айран ішу предиабеттің дамуын қоздыратынын айтты, – деп хабарлайды Massaget.kz.
Ашыған сүт өнімдері аштықты жақсы қанағаттандыратындықтан және құрамында аз калориялы болғандықтан тамаша тағамдар ретінде танымал. Дегенмен гликемиялық және инсулин индексі туралы соңғы білім бұл көзқарасты өзгертті.
«Ашыған сүт өнімдерінің инсулиндік көрсеткіші жоғары екені, инсулин гормоны адам ағзасында әсіресе кешкі уақытта белсенді болатыны анықталды. Сондықтан адам ұйықтар алдында айран ішсе, түнде қандағы глюкоза деңгейі төмендейді. Нәтижесінде бауыр оны тез синтездей бастайды», – деп түсіндірді дәрігер.
Ұйықтар алдында үнемі айран ішу басқа факторлар әсер еткен жағдайда қант диабетіне айналуы мүмкін. Сонымен қатар, қандағы глюкоза деңгейінің күрт өсуі қосымша фунттың өсуіне ықпал етеді
Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!