Дүйсенбі, 10 ақпан, 19:48

  • Қаз
  • Qaz

Бізге жаңалық
жіберіңіз:

+7(702)932-52-25
Жаңа шығарылым
№10,2123
08.02.2025
PDF мұрағаты

Сүт өнімдерінің зиянды тұстары да бар

09.02.2025

91 0

Фото: solpro.ru

Диетолог Елена Соломатина сүт өнімдерінің зияны шамадан тыс болуы мүмкін екенін айтты. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі  хабарлайды. 

Маманның айтуынша, сүт өнімдері лактозаға төзбеушілігі бар адамдар үшін ғана қауіпті болуы мүмкін. 

«Сүт өнімдерінің зияны туралы барлық зерттеулерді мал шаруашылығы онша дамымаған елдердің өкілдері жүргізген. Диета әртүрлі болды, сондықтан оларда лактозаны ыдырататын фермент болмады. Сол себепті сүттің ағзаға сіңірілуі қиындық туғызады. Адамды ыңғайсыз күйге түсіріп, қабынуға әкелуі мүмкін. Тіпті кей жағдайда бүкіл ағзаға зиянын тигізеді», – дейді диетолог.

Ресейде ата-бабалары мал шаруашылығымен айналысқан және сүтті көп тұтынған адамдардың өмір сүру ықтималдығы жоғары. Соломатинаның айтуынша, мұндай өнімдерден бас тарту олардың диетасын айтарлықтай нашарлатады.

«Тіпті сүт тұтынбайтындар үшін ашытылған сүт өнімдері әдетте қалыпты түрде қорытылады. Көбіне лактоза бактериялармен ыдырайды. Егер адам алалық шағында сүтті қалыпты түрде қабылдаса, есейген кезде ас қорыту бұзылады. Тіпті теріде бөртпелер пайда болады”, – дейді маман, 

Маманның айтуынша, ағза қажетті мөлшерде фермент өндіруі үшін сүтті диетаға біртіндеп қосуға болады. 

 


 

Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!

Тағы да оқыңыз: