Диетолог қатерлі ісік ауруының даму қаупін арттыратын қарапайым қоспаларды атады. Бұл туралы DailyMail сайты хабарлайды.
Вашингтон штатындағы онколог және диетолог Николь Эндрюс С дәрумені иммунитетті күшейтетін агент ретінде танылғанымен, бұл өнімдерде қатерлі ісікті қоздыратын заттың тым көп болатынын ескертті. Бірақ адамдар, керісінше, қатерлі ісік қаупін азайту немесе денсаулығын жақсарту үшін оларды жоғары дозада қабылдайды.
Жоғары дозада қабылдау ағзаға кері әсер етеді. Эндрюс ағзаның артық дәрумендерден арыла алмайтынын түсіндірді. Егер дене оларды тез өңдей алмаса, қоспалар сау жасушаларға шабуыл жасап, қатерлі ісікті қоздыруы мүмкін. Көп мөлшердегі дәрумендер сіздің жасушаларыңызды зақымдайды.
Маман артық дәрумендер қанға түскенде бос радикалдар түзетінін атап өтті.
Ұлттық онкологиялық институттың мәліметі бойынша, бұл – ДНҚ-ға шабуыл жасайтын және жасушалардың қалыпты жұмысын бұзатын, жасушалардың мутацияға ұшырап, қатерлі ісікке айналуына әкелетін тұрақсыз молекулалар.
Өткен жылы жүргізілген зерттеу қатерлі ісікпен ауыратындар мен ауру қаупі жоғары адамдар С және Е дәрумендерін қабылдаған кезде өкпе ісіктерінде жаңа қан тамырлары пайда болатыны анықталды. Бұл ісіктердің тез өсуіне және дененің басқа бөліктеріне таралуына әкелді.
Сонымен қатар Огайо штатының университетінде жүргізілген зерттеу В6 және В12 дәрумендерінің жоғары дозаларын қабылдаған ер адамдарда бұл қоспаларды қабылдамаған ерлерге қарағанда өкпе ісігінің даму қаупі төрт есе жоғары екенін көрсетті.
Дегенмен оның тікелей себебі анықталған жоқ. Басқа зерттеулер де қоспалардың мен ісіктің байланысын нақты көрсете алмады, бірақ сарапшылар бәрібір сақ болуға шақырады.
Дегенмен тамақ арқылы және қалыпты мөлшерде тұтынылған кезде С дәрумені сияқты қоректік заттар бос радикалдарды бейтараптандыратын антиоксиданттар ретінде әрекет етеді. Яғни Эндрюс тағамнан С және В12 дәрумендері сияқты қоректік заттарды алу ешқандай қауіп тудырмайтынын атап өтті.
Цитрус жемістері С дәруменіне бай. Бір апельсиннің ұсынылатын тәуліктік мөлшері – 65-90 миллиграмм. Қызыл ет, жұмыртқа және балық сияқты жануар ақуыздары В12 дәрумені сияқты қоректік заттарға бай.
Сарапшы сізде белгілі бір қоректік затқа белгілі бір тапшылық болмаса, қосымша қоспалар қажет емес болуы мүмкін екенін ескертті. Дәрумендер пайдалы делінгенімен, оларды қоспалардан гөрі тамақтан алған дұрыс деп болжайды.
Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!