Жіті ішек инфекциясы – жұқпалы ауру, вирустардан (энтеровирустық, ротавирустық инфекция), бактериялардан (іш сүзегі, сальмонеллез, дизентерия, тырысқақ және т.б.) және бір жасушалы ағзалардан (безгек, амебиаз, токсоплазмоз, лямблиоз және т.б.) туындайды.
Жұғудың негізгі жолдары: жанаспалы-тұрмыстық (ластанған тұрмыстық заттар, ойыншықтар, емізік, лас қолдар арқылы), тағамдық (аз өңделген, сапасыз тамақ өнімдерін жеген кезде), су (қайнатылмаған су ішкен кезде, ашық су айдындарында шомылған кезде).
Осы топтағы инфекциялар үшін аурудың белгілері көптеген ұқсастықтарға ие. Науқастарда температура көтеріледі, жалпы әлсіздік, сыну, жүрек айну, құсу пайда болады. Іштің ауырсынуы мазалайды, бірнеше рет іштің өтуі пайда болады.
Балалардағы ауру әсіресе қиын, өйткені зат алмасу бұзылады, жүйке жүйесі зардап шегеді, ағза сусызданады, қалжырау пайда болады. Сондықтан балалар ауырған кезде уақтылы медициналық көмекке жүгіну маңызды.
Жіті ішек инфекциясы бар науқастар басқаларға қауіп төндіреді. Құсумен, сұйық нәжіспен бірге қоршаған ортаға көптеген қоздырғыштар шығарылады.
Тұрмыстық заттарда, ыдыс-аяқтарда, балалар ойыншықтарында, сүлгілерде микробтар 5-7 күн бойы сақталады. Кез-келген жастағы адамдар жіті ішек инфекцияларымен ауырады, бірақ сырқаттану 6 жасқа дейінгі балалар арасында өте жоғары. Бұл дененің қорғаныс қабілетінің жеткіліксіздігімен және гигиеналық дағдылардың болмауымен байланысты.
Жазда балалар арасындағы ішек инфекцияларының саны артады:
Біріншіден, жылы мезгіл патогендердің тамақ өнімдеріне (сүт өнімдері, ет, балық, сорпалар) енген кезде көбеюіне және асқазан-ішек жолдарының қорғаныш кедергілерін төмендететін микроорганизмдердің санына тез қол жеткізуге ықпал етеді.
Екіншіден, жазда көптеген көкөністер, жемістер мен жидектер жейді, олардың жуылмаған бетінде көптеген қауіпті микробтар өмір сүреді.
Үшінші себеп: балалар жазда көшеде көп уақыт өткізеді, жеке гигиена қағидаларын сақтамаған кезде микробтар организмге лас қолдар арқылы енеді.
Төртіншіден, жазда балалар да, ересектер де ашық су айдындарында шомылады. Суда микроорганизмдер тіршілік әрекетін ұзақ уақыт сақтайды (бірнеше айға дейін).
Судың, қолдың таза болуы және сапалы тамақ – балаңыздың денсаулығын сақтау үшін бірнеше қарапайым, бірақ тиімді кеңестер.
Суды тек қайнатылған түрде ішу керек, өйткені тұрмыстық тазарту сүзгілері микроорганизмдерді ұстай алмайды. Тіпті демалыста да сақтық шараларын ұмытпау керек: шомылу кезінде суды жұтуға болмайды, өнімдер мен сусындарды тек тоңазытқыш сөмкелерде сақтау керек, белгісіз су көздерінен су ішуге болмайды, бөтелкедегі суды және бір рет қолданылатын ыдыстарды пайдаланған жөн.
Қолды өңдеу үшін бір рет қолданылатын дымқыл майлықтарды қолдану керек. Көкөністерді, жемістерді, жидектерді мұқият жуыңыз! Әсіресе құлпынай, салат сияқты өнімдер жерде өсетіндіктен, абай болу керек.
Рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік сатып алмаңыз, өйткені көрсетілген жағдайларда жарамдылық мерзімі өткен немесе санитариялық нормалар мен қағидаларды бұза отырып жасалған өнімдерді сатып алуыңыз мүмкін.
Сатып алынған бақша дақылдары (қарбыз, қауын) кесілген түрінде денсаулыққа үлкен зиян келтіруі мүмкін, өйткені бетіндегі микробтар оңай тасымалданады және шырынды целлюлозада көбейеді.
Шыбындармен күресіңіз, өйткені олар жіті ішек ауруларының механикалық тасымалдаушылары болып табылады.
Егер сырқаттану кезінде отбасы мүшелерінің кез-келгені үйде болса, жеке гигиена қағидаларын қатаң сақтау қажет: науқас үшін төсек-орын, жеке ыдыс-аяқ бөліңіз, оны қолданғаннан кейін 15 минут қайнату керек.
Осы қарапайым кеңестерді орындау жіті ішек инфекциясын болдырмауға көмектеседі, Сіздің және жақындарыңыздың денсаулығын сақтайды!
Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!