Сенбі, 23 қараша, 05:26

  • Қаз
  • Qaz

Бізге жаңалық
жіберіңіз:

+7(702)932-52-25
Жаңа шығарылым
№93 – 2103
23.11.2024
PDF мұрағаты

Толық піспеген жұмыртқа денсаулыққа зиян ба?

30.09.2023

809 0

Қазір әлеуметтік желіде эстетикалық таңғы ас дайындап, ішу танымалдылыққа ие. Ол тағамдардың ішіне сэндвичті браконьерлік жұмыртқамен дайындау да кіреді. Браконьерлік жұмыртқа қабықсыз тек ақуызы пісіп, сарысы сұйық болып қалатындай пісіріледі. Мамандар толық піспеген жұмыртқа ағзаға зиян болуы мүмкін екенін айтты, – деп хабарлайды Massaget.kz.

Жұмыртқа сияқты қарапайым және пайдалы өнімнен қандай қауіп болуы мүмкін? Дәрігерлердің мәліметінше, жұмыртқаны толық пісірмей, дұрыс температурада сақтамаса денсаулыққа қауіпті кейбір аспектілер пайда болады. 

Қауіпті бактериялар. Шикі немесе шала пісірілген жұмыртқадан улану ықтималдылығы жоғары. Тауықтарды дұрыс жағдайда ұстамағандықтан, жұмыртқада инфекция болады. Батарея фермаларында немесе ластанған жағдайда ұсталған тауық сальмонелла сияқты әртүрлі вирус пен бактерия жұқтырады.

Егер браконьерлік жұмыртқа лас жағдай ұсталған тауықтың жұмыртқасынан жасалса, одан уланып қалуыңыз мүмкін. Улансаңыз құсып, диарея және іштің ауыруы сияқты асқазан-ішек жолдарының ауыр белгілерін байқайсыз.

Аллергия. Сонымен қатар, браконьерлік жұмыртқа шикі немесе шала пісірілген тағамдарға сезімталдығы жоғары адам үшін қауіпті болуы мүмкін. Ал кейбіреулерде шикі жұмыртқа тіпті аллергиялық реакция тудырады. Иммундық жүйесі әлсіз адамдар мен жүкті әйелдер браконьерлік жұмыртқаны жегенде ерекше сақ болу керек, өйткені олар жұқпалы ауруға бейім.

Қоректік заттың жойылуы. Пісіру процесі өте маңызды. Жұмыртқаны қабығы тосқауыл болғандықтан, оны қайнатқан кезде, витаминдер мен минералдар жұмыртқаның ішінде қалады. Ал қабықсыз пісірсеңіз қоректік заттардың кейбірі жоғалуы мүмкін. Мысалы, қабықсыз пісіру кезінде жоғары температурада эритроцит пен жүйке жүйесін қалыптастыру үшін қажет В12 дәрумені жойылады. А және Д дәрумені сияқты кейбір басқа дәрумендерде де осы жағдай қайталануы мүмкін.

Қабықсыз пісіру кезінде минерал да жойылуы мүмкін. Жұмыртқа құрамында бар фосфор, кальций және мырыш секілді маңызды элементтер жоғары температураға төтеп бере алмайды.

 


 

Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!

Тағы да оқыңыз: