Сенбі, 04 мамыр, 01:49

  • Қаз
  • Qaz

Бізге жаңалық
жіберіңіз:

+7(702)932-52-25
Жаңа шығарылым
№34 — 2044
30.04.2024
PDF мұрағаты

Консервіленген тағамдардан уланып қалмас үшін нені білу керек?

09.01.2024

290 0

Суре: Қызылорда облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті

Ботулизм дегеніміз – жалпы организмнің улануына әкеліп соғатын нерв жүйесінің зақымдануымен жүретін, аурудың ауыр түрі нәтижесінде тез арада өлімге әкелетін тамақтан уланудың бір түрі.

Ботулизмнің қоздырғышы С.botulinum анаэробты жағдайда ауа жоқ жерде көбейеді, әсіресе дұрыс жабылмаған банкілерде, үй жағдайында консервіленген азықтарда, баялды (баклажан), қияр, саңырауқұлақ, балық, салаттарда көптеп кездеседі.

Ботулизмнің негізгі белгілері және клиникалық көріністері:

– қаттышаршағыштық, әлсіздікжәне бас айналу;

– көздіңкөруініңнашарлауы «бұлыңғырлану», көзалдының «торлануы», заттыңқосарланыпкөрінуі, қабағыныңтүсуі (птоз);

– сілекейсекрециясыныңбұзылуы, ауыздыңқұрғауы, жұтынудыңқиындауы, шашалыпқалу, көмейіндебөгдезаттұрыпқалғандайсезіну;

– дауысжелбезегініңзақымдануы, мұрыннансөйлеу, тілініңкүрмеленуі;

– тыныстыңбұзылуы;

– ішөту, құсу.

Ботулизмніңалдыналужолдары:

– консервілеуалдындаөнімдердіағындысудыңастындабірнешереттазалапжуу;

– консервілеугеарналғанбанкілердістерилизациялаурежимінсақтау;

– өнімдердіконсервілеурежимінсақтау;

– қақпағыкөтерілген (бомбаж), дәмі мен түсібұзылғанбанкілердіпайдаланбаужәнеолардыңдәмін де татпау. Мұндайбанкілержеделтүрдежойылуытиіс;

– үйжағдайындаәзірленгенконсервіленгенөнімдердіпайдаланаралдындажылуменөңдеу (15-20 минуттайқайнатунемесеқуыру);

– үйжағдайындажасалғансалаттар, саңырауқұлақ, қиярлар, қақталғанбалық, сан еттерт.б. белгіленбегенбазарлардансатыпалмау;

– аурудыңалғашқыбелгілеріпайдаболғанкездеөнімқалдықтарынзертханалықбақылауүшінсақтау.

Ботулизмнің алғашқы белгілері пайда болған кезде, тез арада медициналық көмекке жүгініңіз, бұл Сіздің денсаулығыңыз бен өміріңізді сақтап қалады!

Үйде ет, балық, саңырауқұлақтарды герметикалық жабық банкаларда сақтауға болмайды. Үйдегіконсервілердісуықтасақтаукерек. Олардыашпасбұрыныдыстысыртынтексеруқажет. Егербанканыңісінуі, түсініңөзгеруі, жағымсызиісболса, өнімдідереужоюкерек. Мұндайконсервілердіңдәмінтатуғақатаңтыйымсалынады.

Құрметті сатып алушы, ұйымдастырылмаған сауда орындарында кепілдендірілмеген сапалы азық-түлік сатып алудан бас тартқан жағдайда, сіз өзіңізді және туыстарыңызды көптеген жұқпалы аурулардан және олардың зардаптарынан қорғайсыз! Азық-түлікті рұқсат етілмеген, арнайы сапа құжаттары жоқ белгісізсаудаорындарынансатып алған жағдайдаденсаулыққа үлкен қауіп төнетінін ұмытпаңыз,, себебібұлөнімдердісақтаушарттарынорындамау олардыңсапасы мен қауіпсіздігінекепілдікбермейді.

Динара Жанабергенова

Қызылорда облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы

 


 

Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!

Тағы да оқыңыз: