Сенбі, 27 сәуiр, 04:03

  • Қаз
  • Qaz

Бізге жаңалық
жіберіңіз:

+7(702)932-52-25
Жаңа шығарылым
№32 (2042)
23.04.2024
PDF мұрағаты

Қарағай жаңғағының құрамы және пайдалы қасиеттері

30.05.2021

2189 0

Қарағай жаңғағының адам ағзасына пайдасы мен зияны олардың құнды құрамымен түсіндіріледі. Өнім майлардың, микроэлементтердің және амин қышқылдарының қоймасы болып саналады. Оның құрамында В, Е, С және А топтарының дәрумендері бар, балқарағай ағашының артықшылығы қоршаған ортаға зиян келтірмейді. Олар пайдаланылған газдардан алыс, Сібір ормандарының тереңдігінде өседі.

Қарағай жаңғағының денсаулыққа пайдалы әсері келесі қасиеттермен түсіндіріледі: калий құрамына байланысты жүрек соғу жылдамдығын қалыпқа келтіру; құрамындағы марганецтің болуына байланысты глюкозаның сіңімділігін жеделдету; қан құрамының өзгеруі; терінің зақымдалған бетін тез сауықтыру; көру және есту функцияларын тұрақтандыру; көмірсу-май балансының қалыпқа келуі; қуықасты безін қалпына келтіру; бұлшықет пен сүйек тінін нығайту; қалқанша безді қалпына келтіру; ақыл-ой әрекетін жетілдіру.

Өнім көбінесе терапевтік диеталар құрамына кіреді. Бұл ағзаны алдауға көмектеседі, қанықтылық сезімін тудырады. Бұл салмақ жоғалту процесінде ең өзекті. Қарағай жаңғағы көкөніс салатына керемет қосымша бола алады. Мұндай тамақ кешкі аста немесе тіскебасардың орнын басады.

Балқарағай тұқымында бақыт гормондары бар. Олар стресстік жағдайларды жеңуге көмектеседі және ауыр ауруларды жеңілдетеді. Иммундық қорғанысты күшейту, өнім ағзаның бактериялар мен вирустық патологияларға сезімталдығына әсер етеді. Сондықтан дәрігерлер оны суық мезгілде қолдануға кеңес береді.

Кеңес! Өнімді қыздыру ұсынылмайды. Бұл дәм мен сау қасиеттерге әсер етеді.

Аружан Сейдулла,
Қорқыт ата атындағы Қызылорда университетінің
ІІІ курс студенті

 


 

Жылдам ақпарат алу үшін Facebook, Instagram желілері мен Telegram каналымызға жазылыңыз!

Тағы да оқыңыз: